Cinc consells per tastar vi

Cinc consells per tastar vi

tast al celler devinssi enoturisme prioratIgual que molts cellers oberts per al turisme al Priorat, ens trobem amb visitants que de vegades tenen dubtes respecte com s’ha de tastar vins i si cal preparar-se per al tast o no. Hem estat llegint l’article recent del Campbell Bevan sobre els 5 consells més importants per tastar vi. Ens ha agradat molt pel seu estil lleuger i assequible tant per als entesos com per als principiants. Hem decidit agafar l’esquelet de l’article i donar-li un altre cos, que tingui un cos més prioratí, com els vins. Hem transformat les cinc recomanacions en quatre i n’hi hem afegit una cinquena de part nostra.

1. Es pot menjar abans del tast? – No aneu a tastar vins amb la panxa buida

tast amb pica pica celler devinssi enoturisme prioratUn àpat (un esmorzar o bé un entrepà de mig matí) us ajudarà a mantenir l’esperit serè abans de vindre a tastar els nostres vins. Penseu que un vi típic de la DOQ Priorat tendeix a ser potent i marida molt bé amb un bon menjar (per exemple el nostre Mas de les Valls 2013 és un vi amb molt de cos). Per tant, menjar alguna cosa abans afavorirà la vostra experiència. Us voldríem també advertir que (tret d’un tast de maridatge) és aconsellable no menjar durant el tast, ja que els aliments poden alterar o suavitzar el sabor del vi. Als tastos de maridatge, tot al contrari, es busquen combinacions on el vi i el menjar es recolzin i regalin noves sensacions gustatives. Aquí sí que un formatge serà benvingut. Recordeu que és millor evitar menjars picants abans de tastar un vi.

2. Es pot moure la copa? – Arremolineu bé el vi

Això potser no ho faríem en primer lloc. Al nostre celler, quan olorem el vi, primer fiquem el nas dintre la copa sense moure-la per poder apreciar les aromes del vi que pugen soles per esbrinar si el vi és una mica reservat o més aviat directe. Per exemple, l’IL·LIA 2012, que és un vi de dos anys de criança en bóta, té el primer nas molt lleuger. En canvi, quan fem girar el vi dintre la copa, el vi es desperta més, s’aireja i escampa una aroma més profunda i característica del Priorat. Amb un vi jove potser no notaríem aquesta diferència. El nostre Cupatge 2014 té un nas afruitat molt directe i s’obre directament.

3. Quina colònia posar-me per anar a un tast de vins? – Cap ni una

És comprensible que podem tenir mil i un motius per posar-nos una colònia: estar envoltats d’una flaire que ens agrada, sentir-nos més atractius, fer palesa la nostra classe social, etc. Tot i així, el protagonista del tast és el vi i per gaudir-ne més us recomanem evitar perfums, els quals poden esbiaixar o tapar la flaire del vi. Per exemple, el nostre Mas de les Valls blanc (vi de la vila de Gratallops) se serveix ben refrescat per tastar i per tant el seu primer nas és força lleuger (després, tot girant la copa, notareu la seva potència aromàtica). Si porteu colònia hi ha certa probabilitat que al primer nas ensumareu només la vostra colònia. El mateix és cert respecte el costum de fumar: us recomanem no fumar ni abans ni durant el tast.

4. Es pot beure aigua? – Esbandiu el paladar entre un vi i un altre

IL·LIA 2012 vi de la vila de Gratallops, Celler Devinssi, DOQ PrioratL’aigua és bona per mantenir el nivell d’hidratació (sobretot si feu la visita al Priorat a l’estiu, quan el sol empaita). Tanmateix, serveix per netejar la boca preparant-la per tastar el proper vi. Per exemple, al Celler Devinssi acostumem de tastar el Mas de les Valls negre abans de l’IL·LIA. Tenen varietats semblants, però es diferencien aromàticament i per això és recomanable beure una mica d’aigua. El Campbell també recomana que una llesqueta de pa ajudaria a alleujar les papil·les gustatives, la qual cosa la veiem ben justificable.

5. Quin vi tastar abans: blanc o negre? – Comenceu pels blancs

celler devinssi visites enoturisme mas de les valls blanc Priorat GratallopsLa recepta general és tastar abans un vi blanc que un vi negre, atès que aquest tendeix a tenir més tanins i més cos. Considerem, d’altra banda, que aquesta regla existeix per trencar-la. Efectivament, tot depèn de les característiques que té cada vi. A la DOQ Priorat, on les varietats blanques constitueixen uns 5% de tot el conreu vinícola i el clima és càlid, no és estrany trobar-vos davant un vi blanc força potent. Als nostres tastos, habitualment comencem pel Mas de les Valls blanc, ja que el traiem de la nevereta. Això no obstant, si seguim les recomanacions de l’ítem 4 (esbandir la boca) podríem tastar-lo després dels negres i gaudir de la seva frescor i la seva potència. Pregunteu-li a la Katja del Clos Mogador a veure com ho fa ella amb el Nelin durant el tast al celler.

Ara que heu assumit la part teòrica del tema, és el moment de passar a l’etapa pràctica. Us estem esperant aquí al cor del Priorat per compartir amb vosaltres aquest patrimoni paisatgístic i gastronòmic.

Salut i vi!

Preparat per: Jordi Ustrell

No Comments

Post A Comment

Aquesta web és sobre vi.

Declaro, sota la meva pròpia responsabilitat,
complir amb l'edat mínima legal per consumir alcohol
i responc de manera exclusiva de la veracitat
d'aquesta declaració.